Ryś Karpacki nagrodą dla zwycięzców w II edycji Półmaratonu Pogórzanin w Dubiecku

W dniu 1 maja 2016 roku odbędzie się II edycja Półmaratonu Górskiego Pogórzanin w Dubiecku.

Celem imprezy jest  propagowanie aktywnego stylu życia oraz popularyzacja i upowszechnianie biegania jako najzdrowszej formy aktywności ruchowej. Promowanie zdrowego stylu życia jest też sposobem na zapobieganie uzależnień wśród młodzieży i dorosłych.  Organizatorem Półmaratonu jest Komitet Organizacyjny założony przez Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Dubieckiej.  Impreza  cieszy  się wielkim zainteresowaniem  i jest doskonałą formą promocji gminy Dubiecko.

Dnia 1 kwietnia zakończyły się zapisy drogą elektroniczną i na chwilę obecną liczba uczestników wynosi 282 osoby. Osoby, które jeszcze się nie zarejestrowały a są  zainteresowane uczestnictwem powinny skontaktować się bezpośrednio z Organizatorami.

Trasa biegu ma charakter liniowy i przebiega w większości ścieżką dydaktyczną PPZD. Szlak wiedzie w większości w terenie, nieutwardzonymi drogami, leśnymi i polnymi przecinkami oraz nielicznymi odcinkami asfaltowymi. Dystans trasy to 21,09 km, trasa na swoim przebiegu będzie wyraźnie oznaczona taśmami a dodatkowo zawodnicy otrzymają papierową mapę z zaznaczonym przebiegiem trasy.

Harmonogram Półmaratonu Pogórzanin przedstawia się następująco:

30 kwietnia 2016 r. (sobota)

16.00 - 20.00 - Rejestracja zawodników w oranżerii Zamku Dubiecko.
18.00 - 19.00 - Wykład trenera biegowego Michała Gąsiorskiego „Trening interwałowy. Czym jest i kiedy go stosować”.

1 maja 2016 r. (niedziela)

7.00 - 9.30 - Rejestracja zawodników w oranżerii.
9.30 - 9.45 - Obowiązkowa odprawa dla zawodników w oranżerii Zamku Dubiecko.
10.15 - 10.30 - Rozgrzewka na zamkowym dziedzińcu.
10.30 - Start biegu Pogórzanin z dziedzińca zamku.
10.45 - Start biegu dla dzieci “Mały Pogórzanin” (stadion sportowy).
14.30 - Zamknięcie mety.
14.45 - Dekoracja zawodników.
16.00 - Zakończenie zawodów.

W tym roku jak i w poprzednim zwycięzcy , którzy zajmą najwyższe miejsce na podium zostaną nagrodzeni między innymi maskotką Ryś Karpacki.   Maskotki promujące Podkarpacie pochodzą z limitowanej, numerowanej edycji 2200 sztuk, odzwierciedlających liczbę rysi żyjących w całych Karpatach. Zaprojektowane i wyprodukowane zostały w ramach projektu Alpy Karpatom, współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami Unii Europejskiej.

Wszystkim uczestnikom w imieniu Fundacji Karpackiej – Polska życzymy powodzenia i dotarcia do mety.

Komitet Organizacyjny założony przy Towarzystwie Przyjaciół Ziemi Dubieckiej (TPZD):
Dyrektor Zawodów:
Dariusz Hadro         tel. 606-780-587